Obawę słusznie budzi informacja, że jak to restauracja bez dodatku cukru, ale z małą gwiazdką w rogu. W praktyce w Placku nie ma o co się martwić i tutaj to wszystko wyjaśnimy 🙂

Cukier jest naturalnym surowcem, który zawsze występuje w owocach. W Placku mamy sporo pozycje z owocami, ale jedynym wyjątkiem jest naleśnik z nutellą, bananem i kokosem, gdyż zawiera dużo cukru w samej nutelli. Właśnie dlatego też na naszym wykresie na stronie głównej piszemy o 92% deserach bez dodatku cukru zamiast 100%.

W Placku istnieje również cukier w postaci sypanej (cukier trzcinowy w saszetkach), który można sobie dodać do napoi gorących typu kawa czy herbata, a także dla tych co pamiętają starsze smaki – do placków ziemniaczanych na życzenie. W innych daniach już go nie znajdziecie, nawet w ilości 1 łyżeczki 🙂

Czy pszenicę lub gluten znajdę w Placku?

W naszych daniach absolutnie NIE, istnieje tyle innych wartościowych mąk bezglutenowych, że nie odczuwamy potrzeby używania pszenicy czy produktów zawierających gluten.

Jednakże jest PIWO, co w opinii wielu piwoszy w wersji bezglutenowej jeszcze nie osiągnęło poziomu tradycyjnego piwa (co innego nasze jedzenie versus tradycyjne jedzenie). I w takiej postaci słód jęczmienny (zazwyczaj), ale również słód pszeniczny może występować w piwach serwowanych w lokalu. Nie podajemy tutaj listy piw, gdyż okresowo zmieniamy repertuar piwny, a zainteresowanych wiedzą odsyłamy do obsługi na barze.

Aczkolwiek jeśli nie tolerujesz pszenicy czy glutenu ze względu zdrowotnych lub ideowych to jak najbardziej bezglutenowe piwa też u nas znajdziesz!