Warto wiedzieć, że rezygnacja z mąki pszennej to tylko pierwszy krok dla restauracji. Następnym krokiem to decyzja czy zastępujemy pszenice najpopularniejszymi zamiennikami (mąka kukurydziana i ziemniaczana) czy robimy krok dalej i serwujemy różnorodne mąki i czerpiemy i z ich składu wiele wartości, których brak w ww. mąkach.
My poszliśmy krok dalej, dlatego też w naszej kuchni stosujemy 7 rodzajów mąk (zastosowanie):
- amarantusowa (naleśniki, placki ziemniaczane)
- jaglana (naleśniki, placki ziemniaczane, placki bananowo-jaglane)
- gryczana (naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi)
- kokosowa (pizza na spodzie kokosowym)
- kukurydziana (makarony)
- migdałowa (ciasta i torty)
- ryżowa (naleśniki, placki ziemniaczane)
- owsiana (pizza na spozie owsianym)
- z tapioki (pizza na spodzie owsianym)
- ziemniaczana (pierogi, pizza na spodzie owsianym)
oraz 3 rodzajów zamienników cukru:
- ksylitol
- erytrol
- stewia
Wszystkie nasze produkty są całkowicie bezglutenowe.