Pizza na spodzie owsianym to nasza alternatywa dla pizzy na spodzie kokosowym, również bezglutenowa. Głównym składnikiem jest mąka owsiana i jest wyrabiana na drożdżach. Poza tym w składzie znajdziemy również inne mąki bezglutenowe takie jak: z tapioki, ziemniaczana oraz siemię lniane.

Pizza Capriciosa na spodzie owsianym

Makro

Pizza na spodzie owsianym w wersji bazowej czyli spód, sos pomidorowy i ser, jest w następujących wartościach:

Białko: 50g
Tłuszcze: 53g
Węglowodany: 95g

W wersji bez sera (B: 19g, T:18g, W: 92g)

Dla dużej pizzy (35cm) wartości należy pomnożyć razy 2.

Najczęściej zadawane pytania:

Czy pizza owsiana jest chrupiąca?
Tak, ale prawdopodobnie w wersji na wynos (dowóz) ze względu na zaparowanie traci swoją chrupkość.
Czy poza mąką owsianą są inne mąki bezglutenowe?
Tak, w składzie jest również mąka z tapioki, ziemniaczana oraz siemie lniane. Jednak ponad 50% to mąka owsiana, dlatego też pizza owsiana.
Czy ciasto na pizze jest wegańske (zawiera jajko lub mleko)?
Tak jest wegańskie, ale dotyczy tylko spodu. Ser już zawiera mleko, ale mamy odpowiednie zamienniki 🙂
Dlaczego nie robimy pizzy bezglutenowej normalnej (np. z uniwersalnej mieszanki mąk)?
Jest to sprzeczne z naszą filozofią. Niestety gotowe mieszanki składają się w głównie ze skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. Uważamy te mąki (skrobie) za przydatny dodatek do ciasta, ale nie jako główny składnik. Na szczęście mamy dostęp do wielu wartościowych mąk i z nich właśnie korzystamy.
Czy ciasto na pizze zawiera drożdże?
Tak zawiera.
Czy istnieje opcja pizzy z serem wegańskim?
Tak 😉
Dlaczego nie zrobicie zwykłej bezglutenowej pizzy na gotowej mieszance (Schar, Bezgluten itp.)?
Jest to sprzeczne z naszą filozofią. Niestety gotowe mieszanki składają się w głównie ze skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. Uważamy te mąki (skrobie) za przydatny dodatek do ciasta, ale nie jako główny składnik. Na szczęście mamy dostęp do wielu wartościowych mąk i z nich właśnie korzystamy.
Czy będzie można zamówić pizze w większym rozmiarze?
Tak, jednak specyfika pizz bezglutenowych polega na tym, że spód musi być przygotowany wcześniej, dlatego zamówienia należy składać z większym wyprzedzeniem (1 dzień, ale postaramy się skrócić ten czas do kilku godzin).